Van bakker naar hovenier: Frank deed het met succes!

Omscholen tot hovenier? Lees hier het verhaal van Frank. Via Het Groen Werkt van (banket)bakker naar hovenier. Nu rechtstreeks in dienst bij De Groot Tuinen in Etten-Leur!

Even voorstellen…

Hoi! Mijn naam is Frank, ik ben 31 jaar en afgelopen winter heb ik de carrièreswitch gemaakt tot hovenier. Bijna 13 jaar heb ik als brood- en banketbakker bij verschillende klein-, middel- en grootbedrijven gewerkt. De onregelmatige werktijden, het gebrek aan afwisseling en het binnen werken bij de hete oven gingen me steeds meer tegenstaan. Tegelijkertijd bleef de nieuwsgierigheid naar buiten in de tuinen werken aan me knagen. Misschien was dit wel het juiste moment om het roer om te gooien. Altijd al heb ik van planten, de natuur en van groen gehouden. Ik vind het mooi om een bijdrage te mogen leveren aan een groenere en beter leefbare wereld, al is dit op het niveau van particuliere tuinen. Het heeft me altijd al geïnteresseerd, maar niet eerder heb ik de stap ondernomen om hier actief iets mee te doen. Tot afgelopen winter! Daar was het moment dat ik concreet de stap heb gezet.

Via via ben ik in contact gekomen met Het Groen Werkt. Jeroen is na telefonisch contact bij mij thuis geweest voor een persoonlijke kennismaking. Na een open- en verhelderend gesprek over de mogelijkheden in het groen, kon ik vrij snel op gesprek bij De Groot Tuinen in Etten-Leur. Daar heb ik een prettig gesprek gehad met Martijn en Stef, en dat klikte meteen!

Een mooi begin van een nieuw kalenderjaar!

Begin januari mocht ik aansluiten bij het team van De Groot Tuinen. Dit verbaasde mij aangezien dit vaak wordt gezien als de mindere periode van het jaar bij de meeste hoveniers. Echter kreeg ik de kans om te laten zien wat ik kan!

Tot op heden zijn mijn indrukken zeer positief! We werken met een jong-, maar leuk- en deskundig team en maken mooie projecten in particuliere tuinen. Tot op heden heb ik vooral kennis gemaakt met de aanleg van de tuinen. (Bestrating, kunstgras en grasmatten leggen, drainages aanleggen, bewatering aanleggen, tuinen helemaal leeghalen, onkruid plukken, heg snoeien, zand met een minigraver de tuin in brengen, pergola’s helpen bouwen, schommels helpen bouwen en vijvers graven en aanleggen). In de toekomst hoop ik mij te specialiseren in het onderhoud van mooie particuliere tuinen.

VHG Brancheopleiding Aankomend Hovenier

Ook ben ik op aanraden van Martijn en Jeroen gestart met de VHG Brancheopleiding tot ‘Aankomend Hovenier’. Bij deze avondopleiding doe ik veel kennis en kunde op waar ik in de praktijk veel plezier van heb. Plantenkennis en andere groenvakken helpen mij letterlijk groeien in het groen! De kennis die ik op school opdoe, probeer ik in de praktijk toe te passen. Na dit schooljaar mag ik nog twee jaar om de opleiding ‘Vakbekwaam Hovenier’ af te ronden.

Carrièreswitch naar hovenier zou ik zeker aanraden!

Als je van aanpakken weet, lekker buiten bezig wilt zijn, afwisselend werk wilt en mooie projecten wilt maken; dan zou ik het zeker aanraden om hovenier te worden!


Op de foto’s zijn we bezig om de basis van een zwemvijver klaar te maken, deze zal aangesloten worden aan een pomp die het ‘vieze’ water oppompt en zal dit door een plantenbak laten lopen dat iets hoger ligt dan de vijver zelf, het water dat daar dan weer uit zal lopen is dan door de waterplanten die rondom de vijver geplaatst zijn gefilterd. Het is dus op momenten dat de mensen er zelf niet in willen zwemmen ook prima geschikt voor andere levende wezens om even een lekker bad te nemen!

Meer weten over De Groot Tuinen? Lees hier een interview met eigenaar Martijn!