Gebaseerd op 105 beoordelingen
4.7/5
Aantal sterren, gebaseerd op ... beoordelingen
4.7/5

Ontdek de werkzaamheden

Wat doet een hovenier?

Als hovenier ben je kundig in het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en plantsoenen. Sommige hoveniers kiezen ervoor om zich te specialiseren in bijvoorbeeld het aanleggen van tuinen. Maar wat kun je precies verwachten als je hovenier wordt?

Waarom huren mensen een hovenier in?

Als hovenier word je door veel particulieren en organisaties ingehuurd voor het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en plantsoenen. Mensen huren jou als professional in omdat je precies weet wat je wel en niet in een tuin kan en moet doen. Daarnaast heeft een medewerker groenvoorziening alle materialen ter beschikking voor het aanleggen en onderhouden van een tuin. Zo kun je als hovenier een vijver of terras aanleggen en natuurlijk over de juiste beplanting adviseren.

Werkzaamheden

In een tuin zijn de mogelijkheden oneindig en dat maakt het werk van een hovenier veelzijdig. Je kunt bomen en struiken snoeien, trimmen en kappen, tuinen schoonmaken en onkruid wieden. Maar ook bouwkundige elementen opzetten zoals het metselen van muurtjes en het aanleggen van terrassen, paden en omheiningen.

Het hoveniersberoep is niet alleen in werkzaamheden afwisselt; als hovenier kom je iedere dag op nieuwe plekken en ontmoet je nieuwe mensen.

Tuinen schoonmaken

Als hovenier houd je je bezig met het schoonmaken van tuinen. De hoeveelheid werk dat verricht moet worden in een tuin hangt af van de omvang van de tuin en de onderdelen die je hierin tegenkomt. Soms kom je als hovenier maar eenmalig bij een klant om de tuin om te knappen. De meest ideale situatie is echter wanneer de hovenier regelmatig langs komt om de tuin zo netjes en gezond mogelijk te houden.

Bomen en struiken snoeien, trimmen en kappen

Bomen en struiken groeien snel en daardoor hebben zij regelmatig aandacht nodig. Als hovenier snoei, trim en kap je de bomen en struiken op de juiste manier, zodat ze er weer netjes bij staan. Het snoeien van een boom of struik heeft echter nog veel meer voordelen:

  • Je stimuleert de bloei- en vruchtvorming
  • Je creëert meer ruimte en licht in de boom of struik. Hierdoor kan het zich beter ontwikkelen.
  • Je verwijdert zieke, zwakke of afgestorven takken
  • Je begeleidt de boom om in een vorm te groeien die past bij de tuin en die de wortels goed kunnen dragen.
  • De boom krijgt een langere levensduur

Onkruid wieden

Een belangrijk onderdeel van je taak als hovenier is het bestrijden van onkruid. Door het wieden van onkruid zorg je dat de tuin er mooi en netjes bij ligt. Je zorgt voor onkruidbestrijding in gazon, gras, op parkeerterreinen, bij bestrating, wandelpaden, rond de vijver en het tuinterras. Daarnaast verwijder je ook algen en mossen.

Bouwkundige elementen opzetten

Als hovenier zorg je niet alleen voor de bomen, struiken en planten, maar ontferm je je ook over de bouwkundige elementen in een tuin. Je denkt mee over de aanleg van de tuin en de verschillende elementen die hierin verwerkt worden. Je bent in staat om zelfstandig muurtjes te metselen en terrassen, paden en omheiningen aan te leggen. Kortom, jij zorgt dat alle elementen van de tuin goed tot hun recht komen en je hebt oog voor detail om de tuin nog mooier te maken.

BBL- en Avondopleiding

Een hovenier heeft werk met baangarantie. Zeker voor volwassenen die een carrièreswitch willen maken, is dit van groot belang. Daarom biedt Het Groen Werkt verschillende opleidingen aan, van BBL- tot avondopleiding, en kun je je eenvoudig omscholen. Ontdek nu meer over onze opleidingen waarbij je kunt werken en leren.

Kennismaken?

Benieuwd wat Het Groen Werkt voor je kan betekenen? Neem contact met ons op!